15.000 Ft felett ajándékot adunk és ingyenes szállítás 18.000 Ft-tól! 🚛
Aktuális akciós termékeink
A legjobb áron adjuk termékeinket!
Indumar Tradicional Maté Tea 500g (szuper könnyed natúr)
Origen Barbacua Maté Tea 500g (hagyományosan, füstön szárított yerba)
Kurupi Mega Menta Maté Tea 500g (frissítő és extra mentolos, jéghideg tererének)
Piporé Tereré Maté Tea 500g
Mary Rose Matcha zöld tea 100g (matcha lattéhoz, sütéshez – fémdobozban!)
Mathienzo Seleccion Especial Maté Tea 500g (prémium, válogatott levelekből!)
A yerba maté készítése egyszerű, de némi gyakorlatot igényel, ha igazán autentikus élményre vágysz. Ebben az útmutatóban bemutatjuk, hogyan készítheted el otthon a tökéletes yerba matét, követve a dél-amerikai hagyományokat.
Az elkészítéshez a következő eszközökre lesz szükséged:
- Yerba maté: Válassz egy jó minőségű yerba matét.
- Calabaza (Calabash) tök: Hagyományos, valódi tökből készült maté edény, de egy bögrében, pohárban is elkészítheted. Egyszerűbb elkészítés érdeklében használj acél, kerámia, vagy üveg anyagú maté edényt, amelyet szintén megtalálsz oldalunk kínálatában!
- Bombilla: Ez egy fém szívószál, amely segít a levelek szűrésében.
- Forró víz: Ne legyen túl forró, körülbelül 70-80°C az ideális.

A yerba maté elkészítéséhez szükséges eszközök: calabaza, bombilla és yerba maté levelek.
Lépésről lépésre: A yerba maté elkészítése
- Töltsd meg a tököt: A töknek körülbelül a felét, vagy háromnegyedét töltsd meg yerba maté levelekkel. Ha most ismerkedsz a matéval, vagy gyengébb ízvilágot szeretnél, akkor töltsd csak a feléig, vagy akár még kevesebbet!
- Rázd meg a leveleket: Fedd le a maté tököt az egyik tenyereddel, fordítsd fejjel lefele, majd rázd meg többször a tököt. Ez segít a finom por szűrésében, így a bombilla nem tömődik el.
- Helyezd az oldalára a leveleket: Állítsd vissza a tököt egy kissé megdöntött helyzetbe, hogy a levelek egyik oldalon felgyűljenek, úgynevezett hegyet “montañita”-t képezzenek.
- Adj hozzá vizet: Önts egy kevés hideg vizet a levélmentes oldalra, és hagyd rövid ideig ázni. Ez segít megakadályozni, hogy a levelek megégjenek a nemsoká érkező meleg víztől.
- Helyezd be a bombillát: Helyezd a bombillát az üresebbik oldalra, stabilan.
- Adj hozzá forró vizet: Önts forró (de nem forrásban lévő, 70-80 fokos) vizet a tökbe a bombilla körül. Ügyelj arra, hogy a víz ne legyen túl forró, mert megégetheti a leveleket, ami keserűvé teheti az italt. Körülbelül a tök közepéig töltsd fel vízzel, hogy ne ázzon át az összes levél azonnal, és minden felöntésnél ügyelj erre, hogy sokáig élvezhesd az italod! 😎

Hogyan igyuk a matét?
A yerba maté elkészítése után egyszerűen szívj bele a bombillába, és vigyázz, hogy meg ne égesd a szád! Ne kevergesd a yerbát, különben darabok kerülnek a bombillába. Ha a víz elfogyott, töltsd újra forró vízzel, és folytasd a fogyasztást. Fontos, hogy ne hagyd ázni a vizet, kiöntés után mindig hamar idd meg.
A levelek többször felhasználhatók, így egy adag maté többször is fogyasztható. Akár tízszer is felöntheted, míg tart a yerba maté hatása és ki nem fáradnak a levelek.

Tippek a jobb íz eléréséhez
- Ne használj túl forró vizet! Az ideális hőmérséklet kb. 70, max. 80°C.
- Ne hagyd ázni a vizet a tökben, különben intenzív, keserű íze lesz!
- Ne tölts túl sok vizet a tökbe.
- A maté ízét fokozhatod egy kevés mézzel, citrommal vagy mentával.
- Ha nem szereted az erős ízeket, kezdésként próbálj ki egy enyhébb ízű yerba matét, vagy töltsd kevesebb levelet a tökbe!
A webáruházunkban megtalálod az összes yerba maté termékünk keserűségét, erősségét. Jó irányadó, hogy milyen yerbát vegyél, de szívesen állunk rendelkezésedre elérhetőségeinken is!
Ne aggódj a tökéletes yerba maté miatt!
Az első pár alkalommal nem kell, hogy minden pontosan úgy sikerüljön, ahogy a profik csinálják. Nem számít, ha kicsit kevesebb levelet teszel bele, vagy ha a hegy nem lesz tökéletes. Akár egy egyszerű bögrében vagy pohárban is elkészítheted. A lényeg, hogy élvezd a folyamatot, próbáld ki bátran, és tapasztald meg a yerba maté élményét. Az ízek és az energia, amit nyújt, ugyanúgy elkísér majd!
